Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Σουρεαλιστική απεικόνιση της πόλης Σερρών


Περιοδικό ser-free Δεκέμβριος 2009

Σουρεαλιστική απεικόνιση της πόλης Σερρών


H φωτογραφία για όλους είναι η πιο απλή τέχνη , εξαιτίας της απλής τεχνικής που έχει. Ο φωτογράφος είναι αναγκασμένος να είναι παρατηρητής. Γιατί αν συμμετέχει στα γεγονότα δεν μπορεί να τα φωτογραφήσει. Πρέπει να βρίσκεται και έξω από το θέμα του και κοντά σ αυτό για να μπορεί να το καλύψει.
Όμως η δουλειά του φωτογράφου δεν τελειώνει με το κλικ της μηχανής .Ο φωτογράφος δημιουργεί με την επιλογή της επέμβασης του ,πριν το κλικ, κατά την διάρκεια και μετά από αυτό!
Άλλωστε η αμεσότητα αυτής της μορφής τέχνης ,αναγνωρίζεται από τον τρόπο που μπορεί να περάσει μηνύματα στον κάθε θεατή μιας εικόνας.
Το να μπορείς να διεισδύεις σε μια φωτογραφία δεν είναι απλά μια τεχνική που θα τονίσει κάτι ,αλλά η ανάγκη ύπαρξης του προσωπικού ύφους κάθε φωτογράφου.
Ο φωτογράφος απομονώνει και διαιωνίζει μια συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου, μια σημαντική και αποκαλυπτική στιγμή ή μια ασήμαντη και ανούσια ,ανάλογα με το πόσο ο κατανόησε το θέμα του αφού ο φακός από μόνος του δεν αποκαλύπτει σημειωτικά ένα θέμα.
Η δημιουργία μίας εικόνας δεν είναι ποτέ απλή, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές παράμετροι πού πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά μερικές φορές ένας φωτογράφος πάει γυρεύοντας να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες
Η πόλη γίνεται για τον σουρεαλιστή φωτογράφο προνομιούχος χώρος για την ανάδυση ενός φανταστικού μοντερνισμού.
Στις σουρεαλιστικές φωτογραφίες τα αντικείμενα γίνονται συναρπαστικά, αινιγματικά, κυρίως με το να αποσπώνται από τις συνηθισμένες τους θέσεις, για να τοποθετηθούν εκεί που κανείς δεν θα περίμενε να τα συναντήσει.Οι φωτογραφίες του ημερολογίου αποτελούν τμήμα της ενότητας -η πόλη μου αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: