Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ταξιδι μυσταγωγικό στην Αθωνική πολιτεία


Παρουσίαση βιβλίου «Ταξίδι μυσταγωγικό στην Αθωνική Πολιτεία»

του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη

Το βιβλίο του με τίτλο «Ταξίδι μυσταγωγικό στην Αθωνική Πολιτεία» παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟρυθμός» στη Θεσσαλονίκη ο καταξιωμένος Έλληνας φωτογράφος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης.

Μέσα από το λεύκωμα, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 250 φωτογραφίες προϊόν της μακρόχρονης περιήγησης του καλλιτέχνη στην Αθωνική Πολιτεία αλλά και κείμενα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπάρλας, ο αναγνώστης-ταξιδιώτης ξεκινά ένα μυσταγωγικό ταξίδι, όπου συναντά σκηνές από μια ζωή άλλη, μια ζωή που πλάθεται και μεταμορφώνεται αέναα ενώ παράλληλα οδηγείται σε έναν μακρύ περίπατο σε σκήτες και μεγάλα μοναστικά συγκροτήματα που μοιάζουν αιώνια και όπου ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση μέσα από τη σιωπή, τις ακολουθίες, τη νηστεία τους ήχους αλλά και τις οσμές.

Στην εκδήλωση για το βιβλίο μίλησαν ο Αν. καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σίμος Πασχαλίδης, ο φωτογράφος Δημήτρης Τσίγκας, ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης καθώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Βυζαντινολόγος Αρχιμ. Παντελεήμων Τσαρμπατζόγλου.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο Βυζαντινολόγος Αρχιμ. Παντελεήμων Τσαρμπατζόγλου ανοίγοντας την εκδήλωση επεσήμανε πως «το βλέμμα του κ. Κωνταντινίδη δεν είναι το βλέμμα ενός περαστικού αλλά η συνείδηση ενός αγιορείτου» και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης εστιάζει στο βλέμμα των αγιορειτών Πατέρων ενώ ο Αν. καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Σίμος Πασχαλίδης μιλώντας για τι βιβλίο μεταξύ άλλων ανέφερε: « Ο κ. Κωνσταντινίδης, στην υπέροχη αυτή έκδοση, κατάφερε να αποτυπώσει και μέσα από αυτή να μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα την οποία καλείται να βιώσει ένας μελλοντικός προσκυνητής του Αγίου Όρους».

Από την πλευρά του ο φωτογράφος Δημήτρης Τσίγκας, υπογράμμισε ότι «ο κ. Κωνσταντινίδης εκφράζει όλα όσα παρουσιάζονται μπροστά στο φακό του με την πειθαρχία του καλλιτέχνη-δημιουργού, αφαιρεί επιλεκτικά οργανώνοντας με τον τρόπο αυτό την σύνθεσή του ενώ το κλικ που ακολουθεί δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα καθώς μεταφέρει τον αναγνώστη-θεατή σε ένα φωτογραφικό περίπατο δίνοντάς του την ευκαιρία να δει όλα όσα ενδεχομένως αντιμετωπίζει με μια άλλη οπτική».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή φωτογραφιών από το λεύκωμα του καλλιτέχνη παράλληλα με πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου Σώτου Ζαχαριάδη καθώς οι ομοιότητες που εντόπισαν οι δύο καλλιτέχνες σε αρκετά από τα έργα τους τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν με διαφορά πολλών ετών είναι μοναδικές.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, μιλώντας για τη δουλειά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη του να επισκέπτεται και να μελετά επί σειρά ετών την Αθωνική Πολιτεία και τους ανθρώπους της, στην επιθυμία του να συνεχίσει να πραγματοποιεί ταξίδια στο Περιβόλι της Παναγιάς, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Φωτογραφίζοντας μέχρι σήμερα, νιώθω την ανάγκη να δώσω στις εικόνες μου την υπέρβαση του ίχνους της πραγματικότητας δίνοντας την ίδια την πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν το Άγιον Όρος με έχει κάνει καλύτερο φωτογράφο χάρη στην ποικιλία του θέματος και στην πολυπλοκότητα του χώρου. Σίγουρα όμως με βοήθησε σαν άνθρωπο. Εκεί, σε μια άλλη κοινωνία ανθρώπων, γνώρισα ανθρώπους που άγγιζαν το Θείο και σου έδειχναν πως αυτό δεν είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο αλλά φυσιολογικό και αυτονόητο».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, προέκυψε συζήτηση με το κοινό και μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε νοσηλευτική. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στα ΝΕΛΕ Σερρών και επιμορφωτικά σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Διδάσκει φωτογραφία, τιμήθηκε με 4 βραβεία και 6 επαίνους σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς και 5 Πανευρωπαϊκούς, ενώ απαριθμεί 11 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και 37 συνολικά ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό φωτογραφικό διαγωνισμό της EWEA με θέμα την Αιολική Ενέργεια, ενώ μια άλλη φωτογραφία του με θέμα και πάλι την αιολική ενέργεια βρίσκεται ανάμεσα στις 500 καλύτερες παγκοσμίως και επιλέχθηκε στον 27ο διαγωνισμό του γαλλικού περιοδικού «Photo» Το νέο λεύκωμά του με τίτλο «Ταξίδι μυσταγωγικό στην Αθωνική Πολιτεία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: